7 de febr. 2018

MANSFIELD PARK DE JAUNE AUSTEN

                      La casa on Jane Austen va escriure Mansfield Park (Chawton en Hampshire)

He llegit Mansfield Park de Jane Austen (1775-1817). I també la lectura que de la novel·la fa Vladimir Nabokov en el seu curs de literatura europea.

Mansfield park comença així:

“About thirty years ago Miss Maria Ward, of Hundington, with only seven thousand pounds, had the good luck to captivate Sir Thomas Bertram, of Mansfield Park, in the county of Northampton, and to be thereby raised to the rank of a baronet’s lady...”

Així comença una altra novel·la de l’autora: Pride and prejudici:

“It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife.”

Vaja, que el matrimoni és una obsessió en les novel·les de JA!

Mansfield Park és una novel·la sentimental i romàntica, que recrea la història de Fanny, la protagonista, “una “ventafocs” que aconsegueix triomfar perquè manté uns principis (es fa difícil destriar entre integritat i integrisme per qualificar aquests principis) que la resta dels personatges abandonen més tard o més d’hora. I què fa que una història sentimental ambientada en cercles benestants anglesos de principis del segle XIX interesse al lector actual? En el meu cas, tot i que alguns moments se’m fan insofribles per embafosos, aprecie sobretot la finor que mostra JA en la caracterització dels personatges, fruit d’una profunda coneixença de les giragonses del comportament humà. Siga quina siga l’època, l’ésser humà manté sempre unes relacions complexes amb el seu proïsme, i JA el sap capir i mostrar molt bé.



Paga molt la pena la lectura del text de Nabokov sobre Mansfield Park  (Curs de literatura europea, edicions Z) i, en especial, les pàgines que dedica a analitzar els procediments per a la caracterització dels personatges i a la reflexió sobre l’estil de la novel·la.