4 de març 2018

DO ANDROIDS DREAM OF ELECTRIC SHEEP? DE PHILIP K. DICK




He llegit Do androids dream of electric sheep? (1968) de Philip K Dick (1928-1982) després de veure Blade runner 2049 i de reveure la mítica Blade runner de Ridley Scott. Vaig conéixer P.K. Dick amb la lectura del relat "Impostor", inclós en una magnífica antologia de contes de ciència ficció publicada per Vicens Vives. Treballava encara de mestra i la lectura d'aquest llibre amb els alumnes de 3r d'ESO ens va seduir a tots, a ells i a mi. Em va fer descobrir un gènere i uns autors que desconeixia, i em va proporcionar experiències molt enriquidores, entre les qual destaque la xerrada que el conserge de l'IES va donar als alumnes sobre la ciència ficció en el cinema i la literatura.

Inevitable la comparació entre llibre i pel·lícula. Una recerca per internet em va sorprendre amb unes quantes pàgines i algun youtuber que analitzen les diferències entre la primera Blade runner i el llibre en què es basa. El que és indubtable és que ambdues obres són boníssimes i que Blade runner mostra una manera sublim d'aprofitar el material literari. 

Hi ha hagut dos elements que a mi m'han sorprés en la novel·la i que no hi són en Blade runner. D'una banda, l'estructura. La història s'organitza seguint dos personatges: l'heroi (Rick Deckard, el caça recompenses, el "blade runner") i l'antiheroi (John Isidore, el "chickenhead", cap de suro), que conflueixen al final de la novel·la i mostren les seues semblances. Ambdós són humans que resten a la Terra, ambdós s'enamoren del mateix prototipus d'androide, ambdós porten una existència miserable. Allò que Rick Deckard pot tenir per no ser "especial" tampoc no aconsegueix fer-lo feliç.

D'altra banda, sorprén la importància que els animals tenen per als escassos habitants de la Terra. En un ambient desèrtic, dominat per la pluja radioactiva, la possessió d'un animal dóna sentit a la vida. I la no possessió produeix depressió. La compra d'un animal viu és, de fet, el desencadenant de l'activitat professional de Rick Deckard.